Onze moscreaties worden met zorg samengesteld, met gebruik van hoogwaardige, natuurlijk geconserveerde mossoorten. Dankzij een conservering op basis van natuurlijke zouten blijft het mos langdurig zacht, flexibel en fris van kleur — zonder water of onderhoud. Toch krijgen we soms de vraag: waarom voelt mijn mos hard aan? In deze blog leggen we uit waar dat door komt, en wat u eraan kunt doen.
Mos reageert op de luchtvochtigheid in de ruimte. Bij een normale luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% blijft het mos zacht en veerkrachtig. Dat is de ideale situatie waarin het mos zijn natuurlijke eigenschappen behoudt.
Als de luchtvochtigheid onder de 30% zakt – wat vaak voorkomt in de winter, wanneer de verwarming aanstaat en het buiten vriest – dan kan het mos:
Harder en droger aanvoelen
Gevoeliger zijn voor beschadiging bij aanraking
Dit effect is tijdelijk en verdwijnt zodra de luchtvochtigheid in de ruimte weer stijgt.
Bij extreem droge omstandigheden kunnen de natuurlijke zouten in het mos gaan uitbloeien. Dit uit zich als een witte waas of schraal uiterlijk op het mos. Geen zorgen: dit zijn gewoon zoutkristallen die tijdelijk zichtbaar worden en eenvoudig te verhelpen zijn.
Gebruik een plantenspuit met water om een fijne nevel over het mos te sprayen. Hierdoor:
Lost u de zoutkristallen op
Herstelt de natuurlijke kleur van het mos
Wordt het mos weer zacht en fris
Let op: het is niet nodig om het mos nat te maken — een lichte nevel is voldoende.
Het tijdelijk hard worden van mos is een natuurlijk effect dat samenhangt met lage luchtvochtigheid, vooral in de winter. Gelukkig is het eenvoudig te herstellen met een beetje waternevel. Zo geniet u het hele jaar door van een groene, onderhoudsvrije blikvanger!